Uzaktan eğitim programlarıyla CV’ni güçlendirmen mümkün!
Pandeminin de etkisiyle uzaktan eğitimin hayatımızdaki yeri ve önemi iyice arttı. İzole bir yaşam sürdüğümüz şu dönemde, CV’ni geliştirmek için yararlanabileceğin birçok eğitim seçeneği var. Peki, en doğru eğitime nasıl karar vereceksin?
Uzaktan eğitim, teknolojik ve küresel gelişmelere endeksli olarak büyüyen ve sürekli gelişen bir alan olması sebebiyle, tıpkı bugün olduğu gibi gelecekte de adından fazlasıyla söz ettirecek gibi görünüyor.
19.yy’da mektupla eğitim şeklinde başlayarak, dünya genelinde yaygınlaşan uzaktan eğitim; ülkemizde de 1927 yılında bir fikir olarak ortaya atılmış, sonrasında 70’li ve 80’li yıllardaki girişimlerle açıköğretim faaliyetlerinin başlamasıyla resmiyet kazanmıştır. Mobil teknolojilerin gelişmesiyle birlikte artık dilediğimiz yerden çeşitli eğitim içeriklerine erişebilir noktadayız.
Küreselleşme, hızla artan rekabet koşulları ve teknolojik değişimlerin etkisiyle günümüz dünyasında başarı için değişimlere ayak uydurabilmek artık bir zorunluluk. Zorlu yaşam koşulları, yoğun tempo ve zamansızlık sebebiyle kimi zaman ertelediğimiz kimi zaman da fırsat yaratamadığımız eğitimlere erişmemiz artık daha kolay.
Uzaktan eğitimin avantajları neler?
Uzaktan eğitim hizmetleri hangi şekillerde yapılır?
Uzaktan eğitim 3 şekilde yapılıyor:
Senkron (Eş zamanlı) eğitim
Aynı yüz yüze eğitimde olduğu gibi canlı bağlantı yoluyla etkileşimli olarak hem eğitmen hem de öğrenciler aynı anda eğitim platformunda buluşurlar. Eğitici ve öğrenciler canlı bir ortamda iletişim halinde oldukları için öğrenciler soru sorabilir, fikir paylaşabilir, eğitmen de bire bir öğrencilere paylaşımlarda bulunabilir.
Asenkron (Farklı zamanlı) eğitim
Eğitimler, öğrencilere önceden hazırlanmış eğitim videoları ve diğer eğitim materyalleriyle zaman ve mekandan bağımsız olarak web tabanlı platformlarda sunulur. Öğrencinin kendisi için belirlenen bir zamanda veya alanda bulunma zorunluluğu yoktur. İstediği zaman ve istediği yerden web tabanlı eğitimlere bağlanabilir.
Karma model
Yüz yüze eğitim (senkron eğitim) ve asenkron eğitimin karışımıdır. Eğitimin bir kısmı senkronik gerçekleştirilirken, bir kısmı da asenkron olarak gerçekleştirilir.
Uzaktan eğitim almadan önce dikkat edilmesi gerekenler
Uzaktan eğitim programlarına olan talebin artması, sunulan hizmetin niteliğine ilişkin soruları ve oluşabilecek sorunları da gündeme getiriyor. Bir eğitime kaydolmadan önce şu noktalara dikkat etmeni öneririz:
Eğitimin nereden alınacağı
Öncelikle alanında uzman bir kurumdan eğitim alınmalı. Bu noktada eğitim alınacak kurumun geçmişi, kurumun eğitim alanındaki tecrübesi, referansları, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kurum olup olmadığı, uzaktan eğitim alanındaki deneyimleri, eğitim kadrosu, kurumun uluslararası eğitim standartlarını uygulayıp uygulamadığı, kurumun nitelikli eğitim içeriklerine ne kadar önem verip vermediği vb. konular oldukça önemli.
Eğitimin niteliği
Bireyler eğitim araştırması yaparken; ders saatlerinin ne kadarının video eğitim ne kadarının canlı eğitim olduğu, eğitimin toplam süresi, eğitim içeriği, eğitim sonunda yapılacak sınavın online mı örgün mü olduğu, süpervizyon eğitiminin olup olmadığı gibi başlıkları irdelemesi gerekir.
Eğitmenin niteliği
Eğitimin hangi kurumdan aldığı kadar eğitmenin alanındaki deneyimi, eğitmenlik tecrübesi, bu tecrübeyi karşı tarafa nasıl yansıttığı gibi noktalar da oldukça önemli.
Mesleki ve kişisel gelişimine uygun, nitelikli bir eğitim aldığında özgeçmişine ekleyeceğin her sertifika seni bir adım öne çıkaracaktır. Bu nedenle seçim yapmadan önce detaylı araştırma yapmanda fayda var. Bilgisayar Programcılığı, Microsoft .Net Yazılım Uzmanlığı, Python, Bilgisayarlı Muhasebe, İnsan Kaynakları Yönetimi, Dış Ticaret Uzmanlığı, Robotik Kodlama, Oyun Terapisi ve daha birçok eğitim hakkında detaylı bilgi almak için www.uzaktanegitim.com web sitesini ziyaret edebilirsin.