LEAD; Öğren, Deneyimle, Uygula ve Geliştir

PROJE ÖZETİ

‘LEAD; Öğren, Deneyimle, Uygula ve Geliştir’ projesi 2018-2021 yılları arasında Mağusa Kültür Derneği’nin yürüttüğü Avrupa Birliği tarafından Eğitimde Yenilik ve Değişim VII hibe çağrısı kapsamında finanse edilen bir sivil toplum güçlendirme projesidir.

LEAD projesi Mağusa bölgesinin yüksek orandaki işsizlik sorunu ile ücretsiz eğitimler sağlayarak mücadele hedeflemiştir ve bölgedeki kadın ve genç işsizliğini azaltmak için istihdamı güçlendirmeye yönelik temel beceri ve yetkinlik eğitimleri yanında yapılandırılmış staj programları ve kariyer danışmanlığı hizmetleri sunmuştur.

Mağusa bölgesi, 2018 yılında Kuzey Kıbrıs genelinde en yüksek işsizlik oranına sahip bölge olması yanında, kadının iş gücü piyasasına katılımının en düşük olduğu bölge olarak da kayıtlarda yer alıyor. Bu veriler doğrultusunda hayata geçirilen LEAD projesi, kadınları iş gücü piyasasına kazandırmak ve ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına destek olmak adına öncelikli olarak kadınlara eğitimler sağladı. Genç nüfusun yoğun olduğu bölgede, genç işsizliği ile de mücadele etmek adına, eğitimlerden 18-30 yaş arası genç erkekler de yararlandı.

Bu bağlamda, 3 yıllık proje kapsamında 18-55 yaş arası  88 kadın ve 18-30 yaş arası 12 erkek olmak üzere toplam 100 kişi ücretsiz 1 yıl boyunca eğitim aldı.

LEAD projesi kapsamında gerçekleştirilen Mağusa Bölgesi İş Gücü Piyasası Analiz Anketi’nin sonuçlarına istinaden belirlenen eğitim başlıkları, kursiyerlerin iş gücü piyasasının beklentilerini karşılayacak şekilde eğitilmesine yönelik geliştirildi. Eğitimler, kişinin iş dünyasında ihtiyaç duyacağı temel yetkinlik ve becerileri geliştirmeye yönelik olması yanında, kişisel gelişime de katkı koyacak şekilde tasarlandı.

Proje boyunca ve sonrasında da Mağusa Kültür Derneği Kariyer Mentörleri, LEAD Kariyer Okulu kursiyerine piyasadaki mevcut münhallere yönelik başvuru sürecinde danışmanlık hizmetleri sundu ve onlara en uygun iş yerlerine en güçlü aday olarak başvuru yapmaları için destekledi.

LEAD KARİYER OKULU EĞİTİMLERİ:

Proje kapsamında 12 ay boyunca aşağıdaki sertifikalı eğitim programları sunuldu:

30-55 yaş arası toplam 50 yetişkin kadın;

24 Hafta İngilizce6 Hafta Bilgisayar ve İnternet Kullanımı ve Microsoft Office Uygulamaları,
3 Hafta Etkili İletişim Becerileri2 Hafta Satış Pazarlama Teknikleri
4 Hafta Gönüllülük ve Sosyal Sorumluluk Projeleri Geliştirme5 Hafta El Becerileri Atölyeleri
4 Hafta Kitap Kulübü ile Eleştirel Düşünce Becerileri2 Hafta Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi

18-30 yaş arası toplam 50 genç kadın ve erkek;

24 Hafta Yunanca6 Hafta Microsoft Office Uygulamaları
4 Hafta Etkili İletişim Becerileri2 Hafta Risk Yönetimi ve Problem Çözme
2 Hafta İş Yaşamında Gerekli Beceriler2 Hafta Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi
3 Hafta Satış Pazarlama Teknikleri ve Müşteri İlişkileri Yönetimi4 Hafta Gönüllülük ve Proje Geliştirme

LEAD STAJ RPOGRAMI

Eğitimlerini başarı ile tamamlayan kursiyerler arasında seçilen 40 kişi LEAD ödenekli staj programı kapsamında 2 ay staj yaptı.

Uzman kariyer mentörleri tarafından yapılandırılan staj programı aracılığıyla, kursiyerleri Mağusa bölgesinde faaliyet gösteren ve bilgi ve becerilerine uygun olan kurumlarda 2 ay kurum deneyimi kazanma fırsatı sunuldu. Kalıcı meslek edindirme yolunda önemli bir adım olan staj programına katılmaya hak kazanan kişilerin stajyer harcırahları LEAD Projesi kapsamında proje bütçesinden karşılandı.

Bölgedeki seçkin işverenlerle geliştirilen iş birliği protokolleri sayesinde, kursiyerler uzmanlık alanlarına ve yeteneklerine göre, gerçekten onlara ihtiyaç duyan doğru kurumlar ile eşleştirildi ve bu şekilde kalıcı iş imkânı olanakları da güçlendirilmiş oldu.

KURSİYERLERİMİZ ŞU ANDA NE YAPIYOR?

Stajını tamamlayan 40 kişinin 14’ü kişi staj yaptığı kurumdan aldığı iş teklifi doğrultusunda iş hayatına atıldı. LEAD Kariyer Okulu’nda eğitimlerini tamamlayan kişilerin 63’ü şu anda Mağusa bölgesinde bir iş yerinde çalışmaktadır. 4 kursiyerimiz ise kendi iş yerini kurmuştur.

SİZ BİR İŞ VEREN MİSİNİZ?

Bir iş verenseniz ve LEAD Kariyer Okulu eğitimlerin tamamlayan kişilerle iletişime geçmek, özgeçmişlerini incelemek ve olası uygun pozisyonlar için görüşmek isterseniz Proje Müdürü Münise Alibeyoğlu’na bu e-posta adresinden ulaşabilirsiniz: munise.alibeyoglu@hotmail.com

İŞ Mİ ARIYORSUNUZ?

Size en uygun münhaller, kariyer rehberi ve çok daha fazlası için KARİYER PLATFORMU sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Veya kariyerinizi ileriye taşıyacak eğitim olanakları hakkında bilgi almak için MKD YAŞAM BOYU EĞİTİM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz: