Dünya Ekonomik Forumu’na göre geleceğin meslekleri

Mülakatlarda En Sık Karşılaşılan Sorular
Ocak 27, 2021
Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?
Şubat 10, 2021

Dünya Ekonomik Forumu’na göre geleceğin meslekleri

Jobs of Tomorrow raporu, geleceğin meslekleri ve yetkinlik taleplerine ışık tutuyor.

Dünyanın etkili siyasetçileri ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katılımlarıyla bu yıl 50’ncisi “Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyanın tarafları” ana temasıyla düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında, gelecekte emek piyasasında ihtiyaç duyulacak yeni meslek ve yetkinliklere ışık tutan “Jobs of Tomorrow: Mapping Opportunity in the New Economy” araştırmasının sonuçları paylaşıldı.

WEF bünyesindeki New Metrics CoLab inisiyatifi ve Burning Glass Technologies, Coursera, LinkedIn veri bilimcileri işbirliğiyle hayata geçirilen araştırma, küresel emek piyasasında yeni gelişen fırsatlara ve profesyonellerin yetkinlik ihtiyaçlarına dair içgörüler sunuyor. Araştırmanın ortaya koyduğu önemli çıktılardan bazıları şöyle:

  • Geleceğin mesleklerinde hem dijital hem de insan faktörlerine talep artacak. Raporda sıralanan yedi ana küme (bakım ekonomisi, veri ve yapay zekâ, mühendislik ve bulut bilişim, yeşil ekonomi, insan ve kültür, ürün geliştirme; satış, pazarlama ve içerik) birbirlerine bağlı şekilde ilerleyecek.
  • Raporda sıralanan yedi ana kümede 96 mesleğe ihtiyaç doğacağı belirtiliyor. Söz konusu 96 meslek, 2020 yılında oluşacak her 10 bin iş fırsatından 506’sını, 2022 yılına gelindiğinde ise her 10 bin iş fırsatından 611’ini temsil edecek.
  • Bahsi geçen küme ve meslekler arasında büyüme en yüksek bakım ekonomisinde, en düşük yeşil ekonomide meydana gelecek.
  • İstihdamın yüksek olduğu meslekler içerisinde büyüme oranı en yüksek olacaklar arasında yapay zekâ uzmanlığı, medikal transkripsiyonistliği, veri bilimciliği, müşteri başarısı uzmanlığı, tam donanımlı mühendislik yer alırken, istihdamın daha düşük olduğu meslekler arasında büyüme oranı en yüksek olanlar ise sosyal medya asistanlığı, atık biyogaz üretim sistemi teknisyenliği, rüzgâr türbini servis teknisyenliği, yeşil pazarlamacılığı ve growth hacker’lık olacak.
  • Yeni mesleklerin bu yıl içerisinde yüzde 51 büyüme göstereceğini ve küresel çapta 6,1 milyon yeni iş fırsatı doğuracağını belirten rapora göre, yeni teknolojilerin benimsenmesiyle birlikte yeşil ekonomi mesleklerine, veri ve yapay zekâ ekonomisindeki forefront pozisyonlara; mühendislik, bulut bilişim ve ürün geliştirme alanlarındaki yeni pozisyonlara talep de artacak.
  • Geleceğin meslekleri, yeni ekonomide insan etkileşiminin halihazırda artmakta olan önemini de yansıtıyor. Örneğin, raporda bakım ekonomisi mesleklerinde; pazarlama, satış ve içerik üretimi pozisyonlarında ve insan ve kültür alanlarında forefront pozisyonlarında talebin artacağı belirtiliyor. Söz konusu iş olanaklarının artış ve mutlak ölçülerinin ise özellikle günümüz hükümetlerinin tercih ve yatırımlarıyla şekilleneceği vurgulanıyor.

“Jobs of Tomorrow: Mapping Opportunity in the New Economy” araştırmasında yedi ana kümede sıralanan, geleceğin meslekleri ve kümeler dahilinde en çok ihtiyaç duyulan yetkinlikler şöyle:

Bakım ekonomisi

Veri ve yapay zekâ

Mühendislik ve bulut bilişim

Yeşil ekonomi

İnsan ve kültür

 

Ürün geliştirme

Satış, pazarlama ve içerik

X