8 Mart 2022 tarihinde ‘Geleneksel Sessiz Kitap Okuma’, ‘Asırların Şahidi Cümbez Ağacına İlmik İlmik Barışı Dokuyoruz’ ve ‘129 Kadından Dünyaya Barış Mesajı’ etkinliklerini gerçekleştiren Mağusa Kültür Derneği, bildiri yayınladı:
MAĞUSA KÜLTÜR DERNEĞİ 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ BASIN BİLDİRİSİ
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.
“Kadın hakları ve kadının toplumdaki yeri” henüz dünyamızda istenilen noktaya gelememiştir. Dünya Kadınlar Günü sadece kadın haklarının kazanıldığı veya kadın haklarının savunulduğu bir günün dışında aslında kadının sosyal-kültürel kişiliğinin bastırılması, önemsenmemesi ve bundan dolayı sosyal yaşam içinde fark etmeden büyüyen bir eksikliğin dışa vurumu ve haykırışıdır.
“Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olan “ Kadınlar Günü” ilk olarak işçi kadınların haklarını aramak istemesi üzerine gerçekleştirilen, uluslararası konferans sonrasında ölmüş olan 129 emekçi kadının anısına kabul edilmiş bir gündür. Gerek iş yaşamında gerekse sosyal ve yaşamın diğer alanlarında kadınların bu hak arayışına başvurmalarının sebepleri karşılaştıkları engeller ve adaletsizliklerdir.
Bu yıl anma törenimizi Rusya – Ukrayna Savaşının gölgesinde gerçekleştirmiş olmanın burukluğunu yaşıyoruz. Savaşların mağdurları başta kadınlar olmak üzere, çocuklar, yaşlılar ve erkeklerdir. Ancak, erkeklerin baskın roller oynadığı savaş oyununda toplumsal cinsiyet açısından kadınlar bedenleri üzerinden en önemli mağdurlar olarak karşımıza çıkmaktadırlar. İnsan haklarına saygının önemini her şeyin üstünde tutan kadınlar hem ülkesinde hem de dünyada barış için önleyici ve onarıcı katkılar sunma potansiyeline sahiptirler. Bu bağlamda kadınların aile başta olmak üzere toplumun tüm kurumlarında, eğitimde, çalışma yaşamında, toplumsal ilişkilerde eşitlikçi bir statüye ulaşmaları halinde dünya barışına çok büyük katkı sağlayacağı bir gerçektir. Virginia Woolf “Bir kadın olarak benim ülkem yoktur, bir kadın olarak bir ülke de istemiyorum, bir kadın olarak tüm dünya benim ülkemdir” sözü kadının dünya barışı için büyük anlam ifade ettiğini göstermektedir.
Mağusa Kültür Derneği bu yıl, Dünya Emekçi Kadınlar Günününde üç anlamlı etkinlik düzenlemiştir:
Bu vesile ile tüm emekçi kadınların yanında olduğumuzu bir kez daha vurgular; Dünya Emekçi Kadınlar Gününü gönülden kutlarız.
Mağusa Kültür Derneği